I går tog vi fram våra rockringar och introducerade en ny lek för barnen.
Leken går till såhär:
Rockringarna sprids ut på golvet i rummet. Musik sätts på. Undertiden musiken spelar får man dansa runt på golvet (man ska undvika rockringarna). När musiken tystnar måste man fort hoppa in i en rockring. Det finns inte en rockring per person, vilket innebär att några barn får dela rockring. Efter varje runda tas en rockring bort, vilket innebär att fler och fler barn måste dela rockring. Tillslut är det bara en enda rockring kvar och då gäller det att hjälpas åt så att alla får plats i den.
Musiken har tystnat! Dags att hoppa in i en rockring!
Nu dansar vi igen. En efter en försvinner rockringarna. Bara en kvar!
Oj, musiken tystnar! Kan vi få plats i samma ring allihop?
Ja, det gick!
Många av barnen fortsatte att leka med rockringarna på eftermiddagen. De snurrade med dem, dansade med dem och hoppade i och ur dem. De föräldrar som kom och hämtade sina barn vid den här tidpunkten, blev också inbjudna i rockringslekarna!
Vad lär vi oss i en sådan här lek?
Enligt vår läroplan (Lpfö98, s. 12) ska förskolan sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att förstå och att handla efter demokratiska principer genom att få delta i olika former av samarbete och beslutsfattande. Vidare skall verksamheten syfta till att barnens förmåga till empati och omtanke om andra utvecklas, liksom öppenhet och respekt för skillnader i människors uppfattningar och levnadssätt (s.4).
Att arbeta med samarbetsövningar är alltså viktigt ur många perspektiv. Dels för att utveckla vår emapti och förståelse för varandra, dels för att samarbete är en viktig del i vårt demokratiska samhälle men också för att samarbetsövningar skapar ett bättre klimat i gruppen! Just i den här övningar kommer vi nära varandra, vi har kul tillsammans samtidigt som vi övar på att samarbeta! Det gäller att hjälpa varandra så att alla får en rockring att stå i när musiken tystnar, vilket inte alltid är helt lätt!
En sådan här lek är även bra för att utveckla våra musikaliska förmågor (vi rör oss i takt till musiken, övar på vårt lyssnande, övar på musikaliska begrepp som "paus" osv.). Att få möjlighet att uttrycka sig på många olika "språk" (t.ex. bild, musik, dans) är också någonting vår läroplan (Lpfö98) betonar. För att kunna utveckla ett språk, oavsett vilket, måste vi öva! Vi måste ges verktyg för att kunna förstå och behärska språket och vi måste bygga en förståelse för språkets olika beståndsdelar. Detta är också sådant vi arbetar med i en sådan här lek!
Vad glad jag blir när jag ser allt roligt ni hittar på om dagarna. :) det här med bloggen var verkligen en kanonbra idé. //Annica (Willa och Alex mamma)
SvaraRadera