fredag 31 januari 2014

Kul med rör

Då vi arbetar mycket med att återanvända material har vi tagit in plaströr i olika storlekar på avdelningen. Barnen tycker att dessa rör är väldigt roliga.
Inte bara är rören roliga - barnen utforskar och lär sig väldigt mycket med dem.

  • De stoppar bollar och annat material i dem och låter dem rulla ut i andra änden. Här arbetar barnen bl.a. med matematik och naturkunskap genom att undersöka former på materialet de stoppar i rören, vilka former rullar/kanar fortast och längst, vad som krävs för att materialet överhuvudtaget ska röra sig i rören (lutning) osv.
  • De sätter de större rören på armarna och leker robotar osv.! Här arbetar de bl.a. med dramatisering, vilket främjar utvecklingen av språk, empati, koncentration och improvisation m.m.
  • De utforskar och lär sig kring ljud och musik genom rören, genom att trumma på dem, blåsa och sjunga i dem, dra med andra material på de räfflade utsidorna osv.
  • De övar samarbete och utvecklar en starkare "vi-känsla" och gemenskap genom att tillsammans leka olika typer av lekar med dem.

Detta är bara några av fördelarna vi ser med att använda dessa rör i verksamheten. Barnen kommer ständigt på nya användningsområden för våra rör och vi försöker ta tillvara på deras intresse och nyfikenhet!


Barnen leker buss!

Här utforskar några barn ljud och musik. De spelar och sjunger tillsammans!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar