onsdag 4 februari 2015

Kamratskap

Hur är vi en bra kompis?

 Ett mål i vårt tema ”Vad mår jag bra av” (Livsstil och hälsa) handlar om känslor och kamratskap. Därför har vi tänkt lägga fokus på detta ett tag framöver.
Vi har nu delat in barnen efter ålder i två arbetsgrupper, Ugglorna (de äldre barnen) och Ekorrarna (de yngre barnen). Detta har vi gjort för att vi ibland behöver kunna arbeta och utmana barnen lite olika, beroende på ålder. Vi kommer givetvis även arbeta i andra gruppkonstellationer beroende på vad vi ska göra.
Gruppindelningen hänger på "tema-väggen" i vår hall!

Att arbeta i mindre grupper är även en del av vår Plan mot diskriminering och kränkande behandling”. När vi arbetar i mindre grupper minskar vi stressen i barngruppen och det blir inte lika många barn på samma yta samtidigt, vilket i sin tur minskar risken för konflikter och kränkningar.
Med Ugglorna har vi precis startat upp ett fördjupande arbete om hur vi är en bra kompis. Vi har diskuterat lite kring hur en bra kompis är, hur det känns om man inte får vara med och leka och vart känslorna ”ledsen” och ”glad” sitter. Vi tittade också på "Vem är arg" (filmen som ligger längre ner i detta inlägg) och diskuterade lite kring vad som händer. 
Med ekorrarna kommer vi att arbeta med liknande innehåll, dock inte lika fördjupat. 
Filmen kommer vi att titta på flera gånger med båda grupperna. 

Överlag kommer vi att fortsätta arbeta mycket med att stärka gemenskapen och empatin i gruppen. Vi kommer bl.a. att börja med kompismassage i avslappningen så småningom (rulla en knotterboll över kompisens rygg, massagesagor på kompisens rygg osv.).

Vi kommer att fortsätta arbeta med tecken som stöd, dels för att detta främjar språkutvecklingen, men också för att detta är ytterligare en viktig del i vår ”Plan mot diskriminering och kränkande behandling”. Genom arbetet med tecken som stöd ges barnen fler möjligheter att uttrycka sig på och kommunicera med varandra. 




  OBS!
Glöm inte att det är stängningsdag imorgon torsdag, alltså är hela förskolan stängd.
Vi ses igen på fredag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar