torsdag 16 april 2015

Nytt material

Vi har äntligen fått och börjat arbeta med vårt nya material på Villekulla. Av detta material har vi bl.a. skapat aktivitetslådor. Tanken är att barnen ska kunna välja en låda och sätta sig vid bordet och arbeta med innehållet. 


Här är de lådor vi har hittills. Tanken är att vi så småningom ska skapa fler lådor, som t.ex. "sagolådor" (där vi lägger rekvisita till en saga i varje låda så att barnen kan leka och dramatisera sagorna). 


Här har vi en låda med bokstavsstämplar och fyra olika färger. Det finns både versaler och gemener ("stora" och "små" bokstäver) som vi kan arbeta med på olika sätt (t.ex. trycka våra egna eller någon annans namn, para ihop "små" och "stora" bokstäver med varandra osv). Detta kan vara ett sätt att skapa en nyfikenhet och/eller ett intresse för bokstäver, skriftspråk och läsning.


Här har vi "familje-lådan". I den här lådan finns människor i olika storlekar och färger. Här kan vi arbeta med olika former av sorterings-övningar och räkneövningar (matematik). Vi kan också prata om familjekonstellationer (hur våra familjer kan se olika ut), genus, dramatisera berättelser och sagor. Vi kan också dramatisera olika konfliktsituationer som vi sedan tillsammans kan arbeta med att lösa.


Vi har också en låda med material för att bygga kulbanor. Här arbetar vi t.ex.  med teknik, konstruktion och matematik (vilka delar ska vi använda och hur ska vi sätta ihop dem för att få kulan att rulla, hur ska vi bygga för att få en så stabil bana som möjligt? osv.). 


Här har vi också en bygg- och konstruktionslåda där vi t.ex. kan arbeta med att konstruera olika byggnader, göra mönster osv. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar