torsdag 23 april 2015

Skräpplockardag

Igår hade vi skräpplockardag här på Villekulla. Det innebär att vi går ut i närområdet och plockar upp skräp som vi sedan sorterar och kastar. Vi blir sponsrade med påsar, handskar och tatueringar från "Håll Sverige rent" (www.hsr.se).

Vi började med att läsa ett brev vi fått hit till Villekulla. Brevet var från två hemliga kompisar. Barnen funderade över vem dessa kompisar kunde vara och gissade bl.a. på lastbilskompisar och en glasskiosk. Vem det är som skrev brevet kommer vi förhoppningsvis att få reda på nästa vecka!
I brevet skrev våra kompisar att de blev arga och ledsna när de såg hur mycket skräp det ligger i naturen. De frågade oss om vi ville hjälpa till att städa! Klart vi ville hjälpa till! Som tack för hjälpen fick vi en skattkarta! 


Vi tog på oss handskarna..



..och laddade med påsar och begav oss iväg för att leta efter skräp.






När vi kände oss färdiga med skräpplockningen tog vi oss en titt på skattkartan. Den visade en bild med ett kryss på. Vi tittade noga på bilden och kom fram till att vi måste gå tillbaks till gården igen. Det fanns ett rött kryss på bilden som markerade ett träd. Vi letade efter trädet och tillslut fann vi det.
Uppe i trädet hängde skatten. Men hur skulle vi göra för att nå upp? Detta blev en övning i samarbete och problemlösning! 


Vi försökte klättra upp i trädet men det gick inte. Vi försökte hoppa för att nå skatten men vi nådde inte. Hur skulle vi göra för att få ner skatten? 
 Vi funderade länge på hur vi skulle göra.  Ett barn kom på att vi kunde kasta saker på skatten så att den trillade ner. Vi provade och kom på att detta inte var ett så bra sätt då vi kanske råkar kasta på kompisarna istället. 


Till slut kom vi på att vi kunde hämta något att stå på för att nå upp till skatten. Vi provade olika saker att stå på och kom fram till att den blåa hinken var den som var bäst (eftersom den var högst). Trots detta nådde vi fortfarande inte upp. 


 Ett barn sa att armarna var för korta. Vi började tillsammans fundera över hur vi kunde göra armarna längre. Vi kom på att vi kunde hämta långa saker. Vi provade med krattor och spadar, men de var för korta. Till slut hittade ett barn en plastbåt som vi bestämde oss för att prova. Det fungerade! Vi fick ner skatten!

I burken (skatten) låg det tatueringar med "Håll Sverige rent"- loggan!
Åh, vad kul! Alla fick varsin!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar